Ook jij verdient hulp!

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 15:33

Iedereen die het moeilijk heeft verdient hulp. Iedereen, ook als je denkt dat het nog niet ziek genoeg bent, niet mager genoeg, het niet zo moeilijk hebt met normale maaltijden als anderen, als je geen foto´s van maaltijden op social media deelt of zelfs een "gezond" gewicht hebt. Ik zet gezond bewust tussen aanhalingstekens, want een gezond BMI wilt niet zeggen dat je ook het  gewicht hebt waarop je lichaam optimaal op functioneert, ook wel setpoint genoemd. Je kunt ondergewicht hebben op ieder gewicht en die BMI meter zegt daar verder niets over. Die houd geen rekening met je genetische aanleg, met de hoeveelheid spieren of wat dan ook. 

Ik zie veel berichten voorbij komen op social media. Mensen die ziek zijn, mensen die hersteld zijn, mensen die anderen helpen met hun eetstoornis en vooral veel foto's van hoe ze op hun ziekst waren, wat ze eten, hoe ze denken over eten. Ik vind dat gevaarlijk. Eetstoornissen onderling zijn ontzettend competitief. Het zou er voor kunnen zorgen dat persoon A ziet dat persoon B minder eet, dunner was, meer opnames, meer bijvoeding, wel of geen sonde en persoon A daarop het idee krijgt niet ziek genoeg te zijn om te mogen herstellen. Dat is niet zo, IEDEREEN verdient het om te herstellen, ongeacht je gewicht, het aantal opnames of hoeveel moeite het kost om wel of niet te eten. Iedereen die lang nadenkt over eten of waarbij eten gepaard gaat met een schuldgevoel of spijt verdient het om deze relatie met eten te verbeteren, te veranderen en te herstellen. IEDEREEN! 

Dus ook als je deze feestdagen in gaat met een "gezond" gewicht of gewoon met spanning dan mag je hiervoor hulp vragen. Je mag hierover praten, je mag hierover sparren. Ook als je buitenkant lacht maar je binnenkant huilt of wanhopig is mag je om hulp vragen. Een eetstoornis is niet aan de buitenkant te zien, het is een mentale ziekte die SOMS aan de buitenkant zichtbaar is, maar zeker niet altijd. 

Dus heb je deze feestdagen nood aan een gesprekje, aan een appje, aan een mailtje of aan wat motiverende woorden: Mijn DM staat open, mijn telefoon staat aan, mijn mailbox word gecontroleerd. Praten lucht op en samen kunnen we je gedachten herkennen, erkennen en ombuigen naar helpende gedachten. Samen komen we de feestdagen door..... 

Reactie plaatsen

Reacties

Eric
3 jaar geleden

Hier is behoefte aan 💪🏻🍀👍🏻🎄

Britt
3 jaar geleden

Dat denk ik ook! Bedankt voor je reactie!