Stappenplan voor herstel van een eetstoornis

Gepubliceerd op 8 juni 2021 om 11:17

Je bent ziek, je hebt het advies gekregen om hulp te zoeken van anderen of je hebt zelf besloten dat het genoeg is. Je hebt besloten dat je er genoeg van hebt. Genoeg van de regels, genoeg van het feit dat jij niet mag genieten, genoeg van het feit dat je constant heen en weer geslingerd word tussen honger en restrictie. Je hebt hulp nodig en dan...

 

Waar moet je beginnen? Waar kun je beginnen? Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Er is geen stappenplan dat voor iedereen werkt. Er is geen kant en klare aanpak. Ieder persoon is anders maar ook iedere eetstoornis is anders. Je hebt iets anders nodig dan iemand anders. Hoe weet je wat jij nodig hebt? Door te ontdekken, door de proberen, door te vallen en je plan bij te stellen. Wil je toch enige leidraad? Dan zal ik je wat opties geven waar je zou kunnen beginnen!

1. Neem iemand in vertrouwen: Dat kan je vader of moeder zijn, je broer of zus, je beste vriend of vriendin maar kan ook een leerkracht zijn of een collega van op het werk. Wie dat dit voor jou is, is niet van belang. Zoek iemand waarbij je je veilig voelt, waarbij je eerlijk en open durft te zijn, bij wie je af en toe je hart mag luchten. 

2. Neem contact op met je huisarts: Je huisarts kan een belangrijke rol spelen in je herstelproces. De huisarts is diegene die op de hoogte is van specialismen in jouw buurt, diegene die je bloedwaarden in de gaten kan houden, waarbij je snel even terecht kunt om te ventileren, diegene die je herstelproces kan monitoren. Mijn huisarts was ontzettend belangrijk in mijn herstel. Ze was de schakel tussen mijn gezonde kant en de hulpverlening, was de laagdrempelige hulp die ik nodig had maar was ook diegene die mijn gewicht in de gaten hield.

3. Schrijf op waarom jij een leven zonder eetstoornis wilt: Die doelen herhalen en herhalen maakt dat ze ingebakken worden in je hoofd. Herstellen is niet makkelijk. Het is tegen je eigen gedachten vechten en constant onderzoeken of de gedachten die je hebt vanuit de eetstoornis komen of niet. Het is vermoeiend en moeilijk om je eigen gedachten te herschrijven. Doelen voor ogen houden was datgene wat mij op de been hield op de moeilijke momenten (en die komen er he). Doelen kunnen klein of groot zijn. Denk aan jezelf belonen als je kunt volhouden tegen de eetstoornis, door bijvoorbeeld een welnessdagje of gewoon een nieuwe jeans. Ik ben van nature heel romantisch aangelegd, mijn man iets minder. Mijn man beloofde mij daarom een op en top romantische avond bij een bepaald gewichtsdoel. Terwijl ik deze blog schrijf bedenk ik me ook dat hij deze nog niet ingelost heeft :)

Voor mij was het uitbrengen van mijn boek een doel, het naar school kunnen brengen van al mijn kinderen, maar ook het mogen onderzoeken welke carrière keuze ik kon maken. Het kan ook een doel zijn om weer te mogen paardrijden of om een lange wandeling met je hond te kunnen maken. Het kan vanalles zijn, niets is goed of fout. Als het jou maar helpt. 

4. Omring je met mensen die helpend zijn: Schoon je social media op. Ja, je hoort het goed. Er zijn zoveel recovery-accounts. Kijk welke accounts helpen zijn voor jou. Zijn dat de accounts waarbij je toch het vermoeden hebt dat ze nog erg restrictief eten, zijn dat de accounts waarvan diegene die het beheert ongeveer 24 uur per dag sport? nee, zoek de body positivity accounts op, zoek naar die mensen die echt voor herstel hebben gekozen en eten naar behoefte. Zoek datgene dat jou helpt of datgene wat jou in de toekomst kan helpen! 

5. Praat met mensen die zelf door een herstelproces heen zijn gegaan: Niemand weet precies hoe het voelt om een eetstoornis te hebben, behalve diegene die het zelf ook gehad hebben. Die kunnen je eerlijk vertellen over een herstelproces. Die kunnen je uitleggen door welke fases ze heen zijn gegaan, die kunnen je geruststellen als de extreme honger toeslaat. Er zijn genoeg mensen die met je mee willen denken. Er zijn genoeg mensen die even naar je gedachten willen luisteren. 

 

Heb je iets aan deze tips? Mis je iets? Heb je nog een vraag?

Mijn inbox staat open. Vraag maar!

 

Fijne dag vandaag!

 

Veel liefs....

 

Reactie plaatsen

Reacties

Eetstoornisvrij
3 jaar geleden

Mooi inhoudelijk blog 👍🏻

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.