Gevolgen van een eetstoornis

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 14:07

Een eetstoornis is een heel gevaarlijke ziekte. Je onderschat de ziekte als je deze zelf hebt, mensen kunnen weinig doen om je te helpen (als je het zelf niet wilt of doorhebt hoe erg het is). Je lichaam heeft energie nodig, iedere dag, ieder uur en iedere minuut van de dag. Je lichaam heeft energie nodig om processen te laten draaien waarvan je het bestaan nog niet eens wist. Energie om te blijven ademen, denken, bewegen, aanmaak van bloedcellen, om je lichaam te reinigen en zelfs om je teennagels te laten groeien. Je grootste energieverbranding vind plaats voor juist die dingen te doen waar wij (gelukkig) niet over na hoeven te denken. 

En dan.... Krijg je een eetstoornis, ga je het zoveelste dieet volgen of krijg je om welke reden dan ook te weinig energie (voeding) binnen. Je lichaam raakt in de stress. Stel dat je een fabriek draaiende aan het houden bent en de productie loopt lekker en dan moet je opeens de helft van de personeel ontslaan en toch hetzelfde werk blijven doen, in dezelfde hoeveelheid en op dezelfde snelheid. Je lichaam kan dit, voor een korte periode, maar als er na die periode niet meer voeding binnenkomt dan zal de productielijn toch teruggeschroefd moeten worden, kan er minder actief gewerkt worden en blijft er werk liggen. Logisch toch? Zo is dat ook in ons lichaam. Je krijgt te weinig energie binnen, je metabolisme word vertraagd zodat het lichaam iets meer tijd kan gebruiken om zoveel mogelijk energie uit het toch al schaarse voedsel te halen, er is minder energie om je warm te houden dus krijg je het sneller koud. In sommige gevallen is er zelfs niet genoeg energie meer om een hongersignaal te sturen. Je lichaam is tijdelijk in lock-down. Het doet zijn best maar moet met man en macht proberen om leven in het lichaam te houden, gaat zich dan verder echt niet meer druk maken over het aanmaken van nieuw haar  of nagels. 

Op lange termijn heeft dit gevolgen. Meer gevolgen dan we voelen, weten of zien. Als de fabriek geen personeel meer heeft voor het onderhoud van materiaal (organen) dan is er een grote kans op schade aan die apparaten. Ons lichaam zit vol met dat soort materiaal en alle organen hebben onderhoud nodig.

Als jij, die dit leest, nu denkt dat dit bij jou niet gebeurd, dat jouw lichaam het allemaal prima doet, je nergens last van hebt: Think again. Sommige schade voel je niet, weet je niet en merk je niet maar dat wilt niet zeggen dat het er niet is.

 

Anorexia heeft soms steeds het hoogste sterftecijfer van alle mentale ziekten.  Enerzijds omdat het de hel is en er soms gewoon echt geen uitweg meer te zien is door het CONSTANTE gevecht in je hoofd, anderzijds door lichamelijke mankementen doordat er geen energie meer is voor onderhoud.

 

Als jij dit leest en moeite hebt met eten. Of dit nu een officiële diagnose is of een gevoel dat je zelf hebt: Als jij niet VRIJ bent om te eten of drinken waar jij behoefte aan hebt: dan heb je te maken met een eetprobleem. Je hoeft hiervoor geen ondergewicht te hebben, je hoeft er niet uit te zien als het stereotype-eetstoornis-patiënt, je kunt namelijk ondergewicht hebben op IEDER gewicht. Je hebt ondergewicht als je onder het gewicht zit dat jou lichaam het meest optimaal laat functioneren. Hoe weet je dat? Je hoeft geen moeite te doen, extreme sporten uit te voeren of eten te laten staan om op deze gewichtsmarge te blijven. 

 

Ons lichaam heeft geen vreemde geheimen, heeft geen doel om je zo snel mogelijk in overgewicht te krijgen. Het lichaam wilt optimaal functioneren om je door het leven te leiden. That's it.  

 

Ook jij mag meer eten, ook jij mag herstellen en ook jij zult merken dat je lichaam beter functioneert als je voldoende eet. Denk niet dat jij een uitzondering op de regel bent als het aankomt op schade berokkenen aan je lichaam: Nee, jij ben niet de uitzondering. Verander vandaag wat er veranderd kan worden en wacht niet tot morgen. Iedere dag dat jou fabriek met minder mensen moet werken, loopt de productie vertraging op.

 

Heb je nood aan een luisterend oor, aan advies of hulp: Vraag hulp. Je zult zien dat er veel mensen bereid zijn om je te helpen. Je moet het zelf doen, maar NIET alleen. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jacqueline Tenneij
3 jaar geleden

Britt ik hoop dat jouw blogs in boekvorm uitgegeven wordt. Je beschrijft alles superduidelijk en het lijkt alsof je het ook gemakkelijk schrijft

Britt
3 jaar geleden

Dankjewel!!